poniedziałek, 26 listopada 2012

Tarta ze szpinakiem (XIVw.)

Source [Le Ménagier de Paris, J. Hinson (trans.)]: TO MAKE A TART, take four handfuls of beet-leaves, two handfuls of parsley, one handful of chervil, a bit of turnip-top and two handfuls of spinach, and clean them and wash them in cold water, then chop very small: then grate two kinds of cheese, that is one mild and one medium, and then put eggs with it, yolk and white, and grate them in with the cheese; then put the herbs in the mortar and grind them up together, and also add to that some powdered spices.
Danie pochodzi z Francji, z XIV wieku. Tartę przyrządzaliśmy na okazję uczty, mając na uwadze praktyczność tego dania - podróż mu nie szkodzi i można podawać również na zimno.

Przepis został przez nas trochę zmodyfikowany ze względu na trudności ze zdobyciem wszystkich składników.

Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 5g soli
- 1/3 szklanki wody
- 1 żółtko
Ciasto zagnieść i odłożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Wypełnienie:
- 200 g szpinaku (użyliśmy mrożonego, który wcześniej rozmroziliśmy i odparowaliśmy na patelni)
- 1/2 szklanki posiekanej pietruszki (natki)
- 6 jajek
- około 200 g sera mozzarella, startego
- około 50 g sera parmezan, startego
- 0,4 łyżeczki imbiru
- 0,3 łyżeczki cukru
- 0,2 łyżeczki cynamonu
- 0,1 łyżeczki goździków (mielonych)
(przyprawy o łącznej ilości "1 łyżeczka" - Powder Fine)
Wymieszać składniki.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę do pieczenia. Na ciasto wylać wypełnienie.


Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (termoobieg), wstawić blaszkę i piec około 40 minut.


Smaczne na ciepło i na zimno ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz